Mléko a jeho složení

Vzhledem ke svému složení je mléko jednou z nejdůležitějších potravin.

Obsahuje vodu a sušinu, sušinu pak tvoří mléčný tuk, bílkoviny, mléčný cukr a ostatní anorganické a organické látky.

výroba pečiva a zákusků | automaty na čerstvé mléko

Mléko

Složení mléka :

Vzhledem ke svému složení je mléko jednou z nejdůležitějších potravin.

Obsahuje :

vodu: 87,5 %
sušinu: 12,5 %

Sušinu tvoří :

mléčný tuk: 3,5 – 4 %
bílkoviny: 3,2 – 3,5 %
mléčný cukr: 4,7 – 5 %
ostatní anorganické a organické látky: 0,7 %

Mléčný tuk je v mléce rozptýlen ve formě tukových kuliček a je lehce stravitelný. Tukové kuličky jsou obaleny LECITINEM. Jde o stavební prvek, který potřebujeme jako součást buněk v našem těle a hlavně nervových buněk. Lecitin snižuje vznik aterosklerozy (degenerativní onemocnění cévních stěn – jejich zužení). Vyšší obsah tuku, mléko je chutnější.

Bílkoviny jsou v mléce ve formě koloidního roztoku. Jsou hlavní stavební složkou podpůrných orgánů a svalstva. Nejdůležitější bílkovinou je mléčný KASEIN. Mléčné bílkoviny patří k bílkovinám s největší biologickou hodnotou pro svůj obsah nepostradatelných aminokyselin.

Mléčný cukr (LAKTÓZA) je důležitý jako přirozený pomocník v procesu trávení a v znovu vytváření střevní mikroflóry po střevních nemocích, terapii antibiotiky a po plísňových chorobách střeva (prebiotikum). Laktóza působí mírně projímavě, protože z ní vznikající kyselina mléčná váže ve znační míře vodu a tím může u některých lidí ovlivnit stolici a peristaltiku.

Z minerálních látek je důležitý VÁPNÍK, DRASLÍK, FOSFOR, HOŘČÍK atd. Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku a fosforu, které jsou důležité nejen v ranném vývoji člověka, ale i ve vyšším věku, preventivně působí proti osteoporóze, je stravitelnější za přítomnosti vitamínu D, který se v mléce také nachází.

Mléko obsahuje také vitamíny, důležité jsou vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K a vitamíny rozpustné ve vodě: komplex B, C. Vitamín D, který se v mléce nachází, podporuje vstřebávání (ukládání) vápníku a fosforu v našem těle. Vitamín B12 je důležitý pro tvorbu červených krvinek a fungování nervového systému. Vitamín A je důležitý pro ochranu sliznic a zvyšuje odolnost proti infekcím.

LAKTENIN patří mezi imunoglobuliny IgM. (protilátky, které pomáhají upevnit náš imunitní systém) Jedná se o antibakteriální látku, která působí proti streptokokům (Streptococcus pyogenes). Laktenin se vyskytuje v čerstvém mléce ihned po nadojení. Jeho působení se prodlužuje okamžitým zchlazením mléka. Působí proti mikrobům, které se v mléce nemnoží. Proto můžeme pít nepřevařené mléko. Prospěšné působení lakteninu bohužel končí tepelným ošetřením.

Čerstvé mléko, které prodáváme v automatech na mléko, je :
  • bez jakýchkoliv přísad
  • bez pasterizace (bez tepelného ošetření mléka)
  • není odstředěné
  • je SYROVÁ POTRAVINA
  • POUZE JE RYCHLE ZCHLAZENO

Proto jsou v mléce uchovány přírodní prvky v plném rozsahu, jako jsou drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální mikroflóru.

ZARUČENÝ ZDRAVÝ DOMÁCÍ PRODUKT!

Vlastnosti mléka :
  • mléko je sladké a lehce stravitelné (ještě stravitelnější jsou podmáslí a kysané výrobky z mléka)
  • přírodní mléko čistí organismus, proto je HYGIENICKÉ
  • nekazí se, nehnije, ale kysne vlivem kyseliny mléčné (pasterované mléko podléhá hnilobě)
  • mléko je schopné vyčistit střeva od hnilobných a choroboplodných zárodků

výroba mléka

© Agrodružstvo Roštění 2010 | všechna práva vyhrazena | tvorba webových stránek SKILL production s.r.o. Zlín | XHTML 1.0 valid | CSS 2.1 valid | mapa webu